Herinneringen; waardevoller dan ooit (maar anders..)
Eigenlijk is wat we stellen in de titel niet helemaal juist. Want ook vroeger waren herinneringen belangrijk. Sterker nog, we trekken misschien onze eigen stelling wel in twijfel. Of beter gezegd, we zoeken iets meer de nuance en uitleg van waar we ons in dit blog op willen richten.
Welkom in het Instagram tijdperk
En we noemen nu “Insta” maar uiteindelijk hadden we hier ook andere sociale media kunnen noemen. Waar het om gaat, is dat we vergeleken met vele jaren geleden, meer dan ooit de mogelijkheid hebben (en nemen) om dingen vast te leggen. En dat heeft veel voordelen, want de gemiddelde smartphone staat eenvoudig vol met 4Gb aan foto’s en video. Hoeveel meer herinneringen wil je nog?
Maar aan de andere kant zien we ook meer dan ooit, dat we verzanden in level via media, zoals onze telefoon. Bezoek het gemiddelde concert en je kunt het podium amper zien door de opgestoken armen met telefoons in videostand; meer bezig met het vastleggen dan oprecht beleven van wat je daar ter plekke voor je neus hebt.
Herinneren, gedenken en de tijd van nu
Het neemt niet weg dat we dankbaar gebruik maken van de mogelijkheden die techniek ons bieden om terug te kijken (letterlijk) naar wat we met iemand hebben meegemaakt. En juist als je praat over herinneringen na een overlijden, is dat natuurlijk geweldig.
Maar toch blijkt dat een uitvaart en alles wat daarbij komt kijken, een rouwkaart, een bedankje, een gedachtenisprent, nog altijd, in alle lagen van het leven, als waardevol en belangrijk worden gezien.
Geen digitale rouwkaart die ergens in je inbox belandt tussen de reclame en werkmails. Een tastbaar stuk papier dat je in je hand kunt houden, in een map of lade bewaart, af en toe weer eens tegen komt en aanraakt, leest, herleest, voelt.
Die ene foto op de dankbetuiging. DIE foto. Niet omdat er niet nog 1000 op social media te vinden zijn, maar omdat die gekozen werd. Als DE foto. En die foto is vanaf nu verbonden aan het afscheid nemen, het vaarwel zeggen, het afsluiten van een fase en het beginnen van een nieuwe.
Herinneren we nu anders dan vroeger?
We gaan niet te ver de diepte in, in dit blog. Want je kunt je afvragen, wat vinden we eigenlijk een herinnering? En als je dan praat over je hoofd en gedachten; onze hersenen werken toch hetzelfde als 50 jaar geleden, of misschien ook wel niet?
Waar het vooral om gaat, is dat we in de wereld van nu met onze technische mogelijkheden zoveel zien en kunnen, maar dat het bij een afscheid, een overlijden, we allemaal terug gaan naar onze kern.
Ons gevoel. Pijn en verdriet, dankbaarheid, ongeloof. En dan onze gedachten en herinneringen aan degene die we moeten missen. In ons hart en hoofd, niet op ons beelscherm.
Goed afscheid nemen
Voor ons hoort dus bij een goed afscheid ook drukwerk. Drukwerk zoals een rouwkaart, waarover nagedacht is. Die niet alleen juist is en de praktische doelen dient, maar past bij degene van wie je afscheid neemt.
En daar helpen wij dus graag bij. Ons team staat voor je klaar!