Als je het allemaal net een beetje anders wil..

Als je het allemaal net een beetje anders wil..

Wij weten als geen ander dat bij veel van de zaken rondom een overlijden, dingen op een bepaalde manier worden geregeld “zoals het hoort”.  Dat wil niet zeggen dat alles standaard of one-size-fits-all is! Maar eerlijk is eerlijk, veel verloopt een soortgelijke manier, zelfs de manier waarop rouwpost wordt samengesteld, opgemaakt en verzonden.

Maar wat als je het allemaal een beetje een beetje anders wilt? Zeker wanneer je zelf de ruimte en wens hebt om dit te regelen, volledig naar wat jij belangrijk vindt, is er natuurlijk geen enkele reden om zaken niet precies zo te (laten) regelen als je wilt!

Enkele ideeen..

De niet-traditionele kaart

Hoewel de rouwkaart er echt in talloze variaties is, kennen ze wel vaak een bepaald kader waarin wordt ontworpen. Zachte kleuren, als er al kleur is, ingetogen opmaak, een witte basis en zwarte tekst. Maar net als bij andere kaarten, is er eigenlijk veel meer mogelijk, als je dat zou willen.

  • Het gebruik van (uitgesproken) kleur

Een bonte kaart met veel kleur, uitgesproken afbeeldingen, foto’s; het kan. Je basis hoeft niet wit als je dat niet wilt. De basis kan wel wit, maar dan met meer expressie en kleur in andere vormen. Ingetogen is gebruikelijk, maar niet verplicht!

  • Geen rouw, maar viering

Je hoort wel vaker dat mensen hun afscheid niet willen vieren als verlies of als rouw, maar als viering van het leven dat ze hebben gehad. Geen treurigheid (al is dat onvermijdelijk) maar een ode aan het leven en het mooist dat er is gebeurd. Dat kun je dan ook gerust terugbrengen in de kaart EN in de omschrijvingen en teksten die je daarin gebruikt of laat gebruiken. Woordkeuze, opmaak, alles draagt bij aan de beleving.

  • Buiten de standaard richtlijnen

In de standaard richtlijnen is de inrichting van een kaart veelal een kleine variatie op de standaard. De keuze voor een inleidende tekst of kort gedicht, de wijze waarop familieleden worden vermeld en informatie wordt gedeeld.

Maar ook daarin ben je vrij.

Wil je een speciale vermelding van je huisdier? Kan.

Heb je geen of weinig familie of juist een goede reden om hen niet in je afscheid op te nemen? Kan.

Liever een dierbare vriend of levenspartner, of zelfs een stichting of vereniging of groep opnemen in je communicatie? Kan.

Jij bent de baas

Hoeveel je zelf maar kunt bedenken, is in de meeste gevallen mogelijk. Dus wanneer je wilt (en durft?) om van de gebaande paden af te wijken, is the sky bijna the limit. Leg ons dus vooral je wensen voor als je zelf in control bent over hoe je je afscheid en dingen als rouwkaart naar jouw wens wilt maken.

Maar ook als je als nabestaande(n) weet dat degene die je bent verloren niet bepaalt past in een traditionele toepassing, neem ons mee in je ideeën; we helpen je graag!

Share this post