De ‘omlijsting’ van een afscheid in 3 vormen

De ‘omlijsting’ van een afscheid in 3 vormen

De ‘omlijsting’ van een afscheid in 3 vormen

Gezien ons werkgebied denk je bij een ‘omlijsting’ nu vast aan de manier waarop een kaart is ontworpen; het design, de afwerking, de verschillende typen drukwerk en kaarten of de keuze van een kader.

Hoewel dat niet helemaal onjuist is, stappen we vandaag een klein stukje verder af van ‘ons’ onderdeel rondom een afscheid en kijken we naast die vorm van omlijsting ook naar twee anderen.

  1. Bloemen

Hoewel met regelmaat specifiek wordt gevraagd aan bezoekers van een uitvaart of crematie om bloemen mee te nemen of bloemen te laten bezorgen, zijn bloemen al van oudsher een prachtige manier van omlijsting. En ook dat weer op diverse manieren.

De daadwerkelijke aankleding van een ruimte, die een bepaalde zachtheid ervaart door de aanwezigheid van bloemen is een vorm van omlijsten. Omlijsten van de ruimte en de sfeer. Maar bloemen en bloemstukken zijn ook een sterke houvast en manier om nog een keer een bericht mee te geven aan de overledene. Als familie, maar ook collega’s of vrienden, buurtgenoten of mensen van een vereniging. De bloemen omlijsten het verdriet en de boodschap die ze zo graag nog willen meegeven.

  •  Muziek

Muziek is een krachtige vorm van omlijsting van, met name, de uitvaart zelf. Of dit nu een dienst in een kerk is, een crematie in een centrum of een afscheid op een locatie met een bijzondere achtergrond; muziek past overal.

Over muziek wordt dan ook vaak veel en lang nagedacht, juist omdat die omlijsting zo krachtig is. Een lied dat zo geliefd was door degene van wie je afscheid neemt, of een lied dat in tekst en muziek samenvat hoe je je je voelt. Maar ook het ondersteunen van de sfeer, het breken van de stilte; muziek omlijst.

  • Drukwerk

Natuurlijk kan dit punt zoals geïntroduceerd niet achterblijven. Hoewel de eerdere punten concreter bij het afscheid zelf (de dienst, de uitvaart, de crematie) horen, begint een afscheid al vanaf het moment dat iemand overlijdt. De ‘regelmodus’ gaat aan, enerzijds, en het proces van vaarwel zeggen, anderzijds.

Als directe naaste is dat proces intens, emotioneel en vaak zwaar en beladen. Maar ook wanneer mensen wat verder van de overledene afstaan, gebeurt er iets. En daarom is het drukwerk wel degelijk een belangrijke omlijsting.

  • Het eerste formele bericht; de rouwkaart die wordt ontvangen en zwart op wit (letterlijk of figuurlijk) bevestigt dat diegene er niet meer is.
  • De instructie; de rouwkaart informeert ook praktisch over wat er gaat gebeuren. Wat, wanneer en waar en op welke voorwaarden.
  • De begeleiding; een liturgie voor een (kerkelijk) afscheid of een dienstverloop vertelt aanwezigen wat er gebeurt en op welke manier en volgorde. Liedjes, sprekers, foto’s of verhalen.
  • De afsluiting; een bidprentje of gedachtenisprentje, met nog even die prachtige foto en de woorden die zo goed passen. Iets om mee te nemen voor iedereen die er is.
  • Het bedanken; de dankkaart enige tijd na het formele afscheid als een echte afsluiting en een dank-je-wel voor de aandacht, steun en liefde die werd gedeeld in die eerste moeilijke periode.

Voor de eerste twee vormen van omlijsting kunnen we helaas niet zoveel voor je doen. Maar we denken graag mee en voorzien in goed advies en ondersteuning bij de omlijsting in de vorm van drukwerk die voor je van toepassing zijn.

Bekijk online je opties of neem contact met ons op voor gerichte vragen!

Share this post