De juiste bloem voor het juiste afscheid

De juiste bloem voor het juiste afscheid

We merken regelmatig bij het schrijven van onze blogs dat we, zodat de titel op papier staat, we ons verhaal willen beginnen met een weerlegging van wat diezelfde titel ons doet geloven. En vandaag is eigenlijk ook weer zo’n blog.

De titel doet vermoeden dat er een ‘juiste bloem’ bestaat. En wat is eigenlijk een juist afscheid? En is de keuze van de bloem werkelijk van invloed op hoe goed zo’n afscheid is. Natuurlijk niet. Aan de andere kant is voor veel mensen een bloem of bloemstuk een onmisbaar element bij een afscheid. En hoewel de overledene zelf er niets meer van ziet, is het net als het rouwdrukwerk, iets wat je goed wilt doen. Waarbij je de juiste keuzes wilt maken. En dat kan gebaseerd zijn op verschillende dingen.

  1. Bloemen of juist niet?

De keuze voor het geven van bloemen is tegenwoordig steeds minder vanzelfsprekend omdat sommige families of, in situatie bij voorhandige kennis, de overledene zelf heeft aangegeven liever geen bloemen te willen maar een donatie, bijvoorbeeld.

  • Bloemen waar van gehouden werd

Als iemand uitgesproken liefhebber is van een bepaalde bloem of bloemsoort, is dat natuurlijk een voor de hand liggende keuze om te gebruiken bij een overlijden.

Zeker als de overledene zo’n sterke voorkeur heeft, is het heel passend om die keuze te maken.

Dit kan overigens ook op kleur zijn. Was iemand dol op felle kleuren of een specifieke kleur, dan kan dat je bloemkeuze sterk beinvloeden, en passend ook.

  • Bloemen met betekenis

In de wereld van bloemen zijn, van oudsher, bepaalde betekenissen een bloemen toegewezen. Dat kan een reden zijn om een bloem te kiezen (of juist niet). Tegelijkertijd is de bekendheid van die betekenissen in de huidige tijd bij veel mensen laag, dus dat kan de beweegreden erg limiteren.

Aan de andere kant is het geven van bloemen minstens net zoveel een actie van de gever dan voor de ontvanger, dus als jouw uitgesproken connectie met een bloem bestaat, wie houdt jou dan tegen?

Een aantal betekenissen op een rij:

Lelies; Herstelde onschuld van de ziel van de overledene (en al dan niet daarom populair bij uitvaarten)

Rozen; Een populaire keuze in allerlei situaties. Witte rozen staan voor onschuld en eerbied, rood voor liefde en moed. Geel voor vriendschap. Donkerrood voor verdriet en rouw.

Orchideeen; Met name roze en witte orchideeen worden gekoppeld aan het tonen van respect en sympathie.

Anjers; Witte anjers kenmrken liefde en onschuld, puurheid. De rode variant voor bewondering en Roze voor herinnering, een betekenis die in uitvaarten heel passend is.

Als geen ander weten we hoe belangrijk het is om te ervaren dat wat je kiest en doet, goed voelt, passend voelt. En daarom helpen we je graag. Misschien niet met bloemen, maar wel met elk drukwerk element dat je kunt bedenken.

Share this post