Trends in uitvaarten – werkt dat zo?

Trends in uitvaarten – werkt dat zo?

Trends in uitvaarten – werkt dat zo?

Het klinkt een beetje vreemd.. ‘trends’ in een serieus en beladen onderwerp als uitvaarten. Maar ze zijn er eigenlijk als je goed kijkt wel. En hoewel we niet echt houden van het woord ‘trends’ omdat het lijkt alsof keuzes die je maakt gevoed worden vanuit een gril of ‘wat iedereen nou eenmaal tof vindt’, zien we wel degelijk bepaalde kenmerken en veranderingen in de afgelopen tijden.

We zetten een aantal van die kenmerkende ontwikkelingen op een rij.

De standaard laten we los

Hoewel het gros van de uitvaarten nog gaan op de manier die we al jaren zien, zijn we meer dan ooit bereid om de standaard los te laten. En dat kan op allerlei manieren zichtbaar zijn.

Geen statige muziek, maar de muziek die past bij de overledene, hoe heftig ook.
Geen zwarte kleding, maar een oproep op de rouwkaart om het leven te vieren met vrolijke kleuren.
Geen blank-houten kist, maar een alternatief (in doeken gewikkeld) of juist versierd met boodschappen en tekeningen van vrienden en familie.

In deze moderne tijd is een uitvaart niet alleen een moment van afscheid, maar ook een gelegenheid waarbij we samenkomen om het leven van de overledene te herdenken. Een moment waarop we met een drankje in de hand terugblikken op de kostbare herinneringen en de impact die zij op ons leven hebben gehad.

Het loslaten van de standaard hoeft niet meteen te voelen als wild, rebellerend of als strikt statement. In de meeste gevallen gaat het om relatief kleine rituelen die het persoonlijke tintje aan de uitvaart afmaken. Omdat het nu eenmaal kenmerkend was voor degene van wie je afscheid neemt. Omdat diegene niet moest denken aan een statige begrafenis met huilende mensen in zwart.

Variëren in locatie

Hoewel we dit niet zo vaak zien en vaak wat lastiger is, is ook de keuze voor een alternatieve locatie ten opzichte van de veel gekozen kerk of bijvoorbeeld crematorium, een mooie ontwikkeling.

Er zijn toenemend veel mogelijkheden als het gaat om locaties (deels) buiten, wanneer iemand nu eenmaal het liefste zich in de natuur bevond. Of simpelweg een plek die voor diegene en zijn of haar familie DE plaats was. Vol herinneringen, fijne gedachten en prachtige belevenissen.

Je ziet veel dat mensen bij het moeten regelen van een uitvaart, zeker wanneer dat vrij onverwacht komt, niet zomaar zullen denken aan het afwijken van de gebaande paden, zeker niet qua locatie. Maar juist wanneer die vrijheid wel wordt genomen, zien we dat hoe iedereen de uitvaart ervaart, enorm positief is. Het was echt, het was persoonlijk, het was passend.

Kiezen voor wat past

Uiteindelijk stellen we het in onze blogs vaker; het draait om jullie. Wat jullie en je dierbare belangrijk vinden en vond. Past de standaard niet, zoek dan naar wat wel past. Dat doen we ook met je als we kijken naar rouwdrukwerk, zoals de rouwkaart of de dankbetuiging.

Nooit hoef je je verplicht te voelen om voor het geijkte zwart-wit te gaan, dezelfde tekst die je in eerder tegen kwam bij andere uitvaarten, of ‘hoe het hoort’.

We denken dan ook graag met je mee over de alternatieven die er zijn EN hoe we met jou een maatwerk set drukwerk verzorgen die past. Echt past.

Meer weten? Neem gerust eens contact met ons op!

Share this post