Het gedachtenisprentje – is dat nog wel van deze tijd?

Het gedachtenisprentje – is dat nog wel van deze tijd?

Je voelt vast al aankomen dat wij, als verzorger van drukwerk zoals.. juist.. gedachtenisprentjes, natuurlijk overtuigd zijn van de waarde van dit mooie stukje drukwerk. Misschien wel juist in deze tijd. En daarom wijden we vandaag een blog aan deze drukwerkvorm; het gedachtenisprentje.

Gedachtenisprentje of bidprentje?

Zeker in wat oudere generaties is de term ‘bidprentje’ eigenlijk veel bekender dan het gedachtenisprentje. Niet zo gek, want het bidprentje is iets dat al decennia bestaat en in grote delen van Nederland heel gangbaar is.

Van oorsprong kende het bidprentje van toen, de naam zegt het al een beetje, een religieus uitgangspunt. Naast de informatie over de overledene was er vaak een religieus teken en een gebed op het kaartje te vinden en kreeg je dit kaartje dan ook bij de uitgang van de kerk bij de uitvaartdienst.

OK.. dus het is eigenlijk WEL echt iets van vroeger?

In oorsprong, zeker. Het bidprentje bestaat al heel erg lang en is een gebruik dat voor veel mensen nog steeds niet weg te denken is. Dat wil niet zeggen dat het niet meer van deze tijd is. Eigenlijk is het gedachtenisprentje meer en meer van deze tijd geworden!

Dat de naam veranderd is van een bidprentje naar een gedachtenisprentje, is al een teken aan de wand. Het bidprentje van vroeger (naam, gebed, kruisje) wordt nog steeds gebruikt in religieuze delen van Nederland. Het gedachtenisprentje kent echter een veel minder gelovig uitgangspunt en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot iets dat meer gaat over het blijven denken aan de overledene of ‘vasthouden in gedachten’ dan een kerkelijk uitgangspunt.

Wat is het doel van het huidige gedachtenisprentje en waarom is dat zo populair nu?

Je zou kunnen denken, in een wereld waar we zo digitaal zijn, waar alleen je mobiele telefoon al duizenden foto’s huisvest.. wat is dan de levensvatbaarheid van iets kleins als een gedachtenisprentje.

Maar dat is juist het punt.

Door onze online, digitale en daarmee mega-snelle wereld, vliegen dagen voorbij. De indrukken die je op een dag te verwerken hebt zijn immens en alles gaat maar door. Het gedachtenisprentje maakt zichzelf daarom juist zo waardevol. Het is iets wat je vast kunt houden, wat je keer op keer kunt aanraken, waaraan je kunt ruiken, waarin vouwen ontstaan omdat je het af en toe weer bekijkt en her-leest.

Natuurlijk zijn herinneringen dingen die je per definitie niet kunt vasthouden, die in je hoofd en hart een plek hebben. Maar dat kaartje met die ene foto en het oh-zo-rake gedicht, of de songtekst die een dierbare zo lief was, houdt iemand dichtbij en is een aan te raken punt van herinnering.

Hoe ziet zo’n gedachtenisprentje er tegenwoordig uit?

Dat is het mooie aan maatwerk. Het kaartje (want dat is het vaak) stel je samen zoals jij en/of je familie dat wilt. Kies je een foto van je dierbare met een songtekst? Kan. Kies je een foto en een gebed? Kan. Kies je een kleine weergave van de foto van de rouwkaart met aanvullende informatie over de overledenen? Kan.

Zoals bij vrijwel alle drukwerk, is de sky bijna de limit. Maar dat hoeft natuurlijk niet. We hebben tal van klassiekere voorbeelden die je met een klik personaliseert of laat personaliseren. Want het hoeft soms ook niet spectaculair of moeilijk te zijn.

Benieuwd naar wat er kan? Neem hier een kijkje en kom met ons in contact voor je vragen.

Share this post