“Doe die met dat grijze randje maar”… zoveel meer kan er met rouwkaarten

“Doe die met dat grijze randje maar”… zoveel meer kan er met rouwkaarten

Laat ons meteen een ding duidelijk maken; er is niets mis met de keuze voor een grijs omkaderde rouwkaart. Zeker bij oudere generaties zien we dat de traditionele uitgangspunten van een rouwkaart met een veelgekozen grijze of zwarte omkadering, nog altijd populair is. En dat is natuurlijk prima!

Waar ons blog van vandaag over gaat, is dat er buiten die traditionele standaardkeuzes zoveel mogelijk is. En vandaag belichten we dus enerzijds de veelheid aan mogelijkheden, maar anderzijds ook de ruimte die er is om het over een andere boeg te gooien. Want ja, dat mag echt!

Er KAN zoveel meer

Het eerste punt dat we zojuist al introduceerden is over wat er allemaal KAN. En dat kunnen gaat dan aan de ene kant over wat er fysiek mogelijk is. Het rouwdrukwerk anno nu is zeer divers in mogelijkheden. Formaten, papierkeuzes, samenstelling qua tekst en font, maar ook het gebruik van kleur, van afbeeldingen. De tijd dat alles zwart/wit moest is qua drukopties al lange tijd voorbij, maar met de veelzijdigheid aan opties in het drukwerk, van tekst tot afbeelding, van kleur tot papier, blijkt soms toch nog een verrassing te zijn. En doordat het niet altijd even helder is wat er eigenlijk allemaal kan, zijn we natuurlijk vanzelfsprekend geneigd om binnen de oh zo bekende kaders te denken. En dan komen we toch snel weer uit bij de traditionele rouwkaarten.

Er MAG zoveel meer

En dan heb je nog het emotionele, gevoelsmatige element van wat er ‘kan’. En dan praten we hier over wat we vinden dat ‘kan’ qua wat gepast is. En om het onderscheid met het vorige deel te houden, gaan we praten over wat er MAG.

Want er MAG werkelijk van alles in rouwdrukwerk. Een drukker houd je niet tegen in de keuzes die je wilt maken, echt niet. In kerkelijke sferen (bij een kerkelijke uitvaart) is het gevoel van wat gepast is vaak wat strikter aanwezig maar ook daarin verschilt het erg per kerkgemeenschap wat mogelijk en acceptabel is.

En zeker daarbuiten, MAG er eigenlijk een hele hoop. Want wie bepaalt wat acceptabel en gepast is voor een rouwkaart? Uiteindelijk is het meer dan ooit de ruimte die je als nabestaande(n) mag nemen om het afscheid en alles wat daarbij hoort, dus ook rouwdrukwerk, passend te maken bij wat jullie willen. Bij degene van wie je afscheid neemt.

Dus ja… kleur mag! Afbeeldingen mogen! Songteksten op de kaart mogen! Het vermelden van niet-familieleden als nabestaanden omdat diegenen nu eenmaal het dichtste bij stonden, het mag!

We snappen echt dat er vanuit een omgeving, een afscheidslocatie of zelfs andere familieleden het gevoel kan bestaan van beperkingen, van wat gepast en ‘netjes’ is en dat hoef je echt niet te negeren. Waar het in dit blog voor ons om gaat, is dat je je als nabestaande die belast is met een uitvaart en/of het rouwdrukwerk regelen, begrijpt dat er veel kan. En dat er veel mag.

Deel je wensen

We helpen je binnen je zoektocht naar wat kan en mag heel graag. Vanuit onze expertise in niet alleen drukwerk maar ook jarenlange ervaringen in de uitvaartbranche, weten we precies waar we je mee kunnen helpen.

Laat ons eens met je meedenken.

Share this post