Een passende condoleancekaart – verrassend lastig

Een passende condoleancekaart – verrassend lastig

Het sturen van een condoleancekaart is voor de meesten van ons gelukkig niet iets wat we dagelijks doen. Wanneer je dus wel een kaart wilt sturen vanwege een overlijden, word je steevast geconfronteerd met dezelfde vraag… wat zet ik hier nou op?

Want net als met elke kaart, bepaal je natuurlijk wat voor kaart je stuurt; ook in condoleancekaarten zijn veel verschillende varianten te vinden die voor je gevoel misschien meer of minder bij de situatie of degenen passen op wie het betrekking heeft.

En als je dan een kaart hebt, kan die soms al bedrukt zijn met een tekst, of juist alleen een afbeelding. Uiteindelijk wil je er altijd wat persoonlijks op schrijven, anders dan je naam als afzender. En vooral dat laatste, iets persoonlijks schrijven, vinden we vaak lastig.

Niet vergeten; het kaartje zegt al veel

We zijn helemaal voor een prachtige, persoonlijke boodschap als steuntje in de rug. Maar wees tegelijkertijd niet te streng voor je zelf. Het feit dat je de moeite neemt om een mooie kaart te sturen, zegt voor de ontvanger al een hele hoop.

Ongeacht de lay-out en de tekst, is het ontvangen van een kaartje al een steuntje in de rug op zichzelf. De genomen moeite en het bewustzijn dat je je in een moeilijke situatie bevindt, is al een boodschap op zichzelf.

Soms dichtbij en soms ver weg

Aan wie je een condoleancekaart stuurt en jouw relatie met diegene (of degene die is overleden), is ook erg bepalend voor wat je wilt en kunt zeggen. Iemand die dichtbij je staat, wil je misschien een meer persoonlijke boodschap geven dan een ander, en daar voelt het misschien ook vanzelfsprekender.

Tegelijkertijd kan het best zijn dat je een kaart stuurt aan een nabestaande die je zelf niet goed kent, maar waarbij jouw relatie tot de overledene wel heel sterk was. Ook dan kan het zijn dat je meer wilt delen dan een generieke sterktewens.

De lading dekken

Als je toch een boodschap wilt schrijven, bedenk dan vooral wat je nou echt wilt zeggen. En ja… dat is lastig, want uiteindelijk voelt het alsof dat precies de uitdaging is die je ervaart maar vergeet de woorden op papier. Bedenk je hoe je aan jezelf zou omschrijven hoe je je voelt en wat je je bedenkt.

Als je vooraf hebt bedacht dat een sterktewens en het onderkennen van het verlies voldoende is, prima! Maar het kan ook zijn dat je, na even nadenken, vooral wilt overbrengen dat je je niet kunt voorstellen hoe zij zich nu moeten voelen, dat je geen woorden kunt vinden om uit te drukken hoe je je voelt of hoe je met iemand meeleeft. Misschien wil je benoemen hoe verrast je was door het nieuws of dat je je simpelweg niet kunt voorstellen dat iemand er niet meer is.

Het zijn maar zulke kleine, simpele zinnen, maar het zijn wel de dingen die een boodschap persoonlijk maken en de ontvanger toont dat er oprechte interesse en emotie in je kaart zit, dat een gevoel van verbinding is en steun, begrip.

Inspiratie in gedichten

Als je je echt niet comfortabel voelt of simpelweg niet aan een boodschap komt waarbij je je comfortabel voelt, dan wordt er ook vaak voor een gedichtje gekozen. Een gedichtje kan heel raak zijn, maar net de afstand geven die je zelf nodig hebt om te verwoorden wat er in je omgaat.

Wees voorzichtig

Er zijn natuurlijk ook een aantal ‘Beter-niet’ op een kaart. En hoewel ook dit persoonlijk kan zijn en sommige zaken vanuit de allerbeste intenties komen; voor ontvangers zijn er een aantal zaken die normaal gesproken met regelmaat als niet zo prettig worden ervaren:

  • Schrijven over jezelf, jouw punt, wat jij hebt meegemaakt of wat dit met jou doet, zonder aandacht voor de ander. In de kern is een condoleancekaart een hart onder de riem voor de ontvanger, geen klaagzang over je eigen pijn.
  • Iemand overladen met wijsheden, generieke kreten of bagatellisering van het verlies waar iemand juist in een periode van verse pijn weinig mee kan. Op het moment dat je steun vooral nodig hebt, kan een “tijd heelt alle wonden, over een jaar is het alweer heel anders”  of  “hij of zij was tenslotte toch ook al behoorlijk op leeftijd” meer kwaad dan goed doen.

Een mooie condoleancekaart sturen, al dan niet met je eigen boodschap. We hebben prachtig exemplaren voor je klaar staan.

Share this post