De DANK in de dankbetuiging..
Wij weten als geen ander dat het werk wat we doen, doorspekt is met gevoel en emotie. En natuurlijk denk je dan bij emotie vooral aan de nare kant; het verdriet, de pijn van verlies, het gemis. En dat klopt vanzelfsprekend, want een overlijden IS ingrijpend, IS emotioneel en moeilijk en het gevoel dat vooral overheerst is het verlies en alles wat daar gevoelsmatig bij hoort.
Toch zien we in onze dagelijkse praktijk ook andere emoties en gevoelens. Sterker nog, juist iets ingrijpends en moeilijks als een overlijden, of dat nu onverwacht was of niet, biedt ruimte aan andere zaken. Verbondenheid, aandacht en dankbaarheid horen daar bijvoorbeeld bij.
Een dank je wel voor alles
De dankbetuiging is al jarenlang in veel delen van Nederland een bijna vanzelfsprekend iets. “Het hoort er bij” of “je, dat doe je gewoon”. De dankbetuiging is eigenlijk een kaartje waarmee je mensen bedankt voor hun aanwezigheid bij de uitvaart of hun aandacht tijdens de periode van afscheid.
Hoewel soms het gevoel overheerst dat een dankbetuiging nou eenmaal hoort en we het daarom maar doen, is dat in de praktijk eigenlijk zelden het geval. Want zodra je te maken krijgt met een overlijden en zaken gaat regelen, wordt de dankbetuiging (de ‘dank je wel’ naar de mensen die hun steun en betrokkenheid hebben getoond) ineens een stuk belangrijker.
Je ervaart namelijk dat het bijna onmogelijk is om tegen iedereen persoonlijk bedankt te zeggen. Dat je ineens aandacht krijgt van mensen die je niet zo goed kent of verder van je vandaan staan. Of mensen die een beetje uit je leven zijn verdwenen, maar ineens toch dichterbij blijken te staan omdat emotie en verlies nu eenmaal verbindt.
De dankbetuiging als middel
Een dankbetuiging stelt je in staat om eenvoudig dank je wel te zeggen tegen een grote groep mensen. Niet omdat het zo hoort, maar omdat wij mensen het nu eenmaal belangrijk vinden om te laten merken dat we een fijne daad waarderen.
Maar, niet in de laatste plaats, voelt de dankbetuiging als een afsluiting van deze periode van afscheid. Omdat traditioneel gesproken de dankbetuigingskaarten vaak zo’n 4 tot 6 weken na de uitvaart worden verstuurd, is dit een soort laatste daad in die specifieke periode van afscheid en regelen.
De uitvaart, crematie, het afscheid is achter de rug en het normale leven lijkt voor de meesten weer te beginnen. En eerlijk, dat is ook zo. Zelfs voor degenen die dichtbij de overledene staan. De dankbetuiging is dan als het ware een strikje om deze specifieke periode, met nog even aandacht voor de steun die is ontvangen en de aandacht die mensen hadden. Een simpele ‘dank je wel’, die altijd erg gewaardeerd wordt.
Een dankbetuiging precies zoals je hem wilt
Net als bij rouwkaarten, zijn de opties bij het samenstellen van een dankbetuiging heel breed. Vaak kiest men ervoor een ‘kleine uitgave’ van de rouwkaart te gebruiken voor een dankbetuigingskaart, maar het hoeft natuurlijk niet. Je bent ook hier helemaal vrij.
Bekijk dus gerust eens de opties die er zijn, met eventueel wat inspiratie, of trek bij ons aan de bel voor meer informatie of een handje hulp. Want ook daar zijn we voor.