Zelf controle over je afscheid – je eigen rouwkaart

Zelf controle over je afscheid – je eigen rouwkaart

Over afscheid nemen zijn boeken vol geschreven. Niet alleen het afscheid waar we in onze praktijk vaak over praten, een overlijden, maar over allerlei vormen van afscheid.

Wat zich in ons werk vaak voordoet, is dat afscheid nemen van iemand die is overleden, moeilijk is. Logisch, want het is een afscheid voor altijd.. permanenter wordt het niet en zo’n verlies is pijnlijk. Wat we ook heel veel horen en zien is dat ondanks de situatie (een slepend ziektebed met een bekende uitkomst of juist een totaal onverwacht overlijden) het afscheid nemen toch vaak iets moeilijks blijft en in veel gevallen misschien wel niet was wat je had verwacht of gehoopt of gewild. Omdat je nog zoveel (anders) had willen zeggen of doen. Of omdat je simpelweg de kans of tijd niet had. Of…

Controle over een afscheid

Juist door de vele ongrijpbare facetten van een overlijden, hechten nabestaanden zoveel waarde aan het goed regelen en goed doen van een afscheid, in elk element. Een passende uitvaart, doordachte rouwkaart en zorgvuldig samengestelde boeketten en adressenlijsten. We zoeken naar controle in de zaken die we nog kunnen beïnvloeden in een situatie die zo ongrijpbaar is.

Maar wat nou als je graag die controle zelf hebt, houdt of neemt? Omdat je weet dat er een onvermijdelijk einde aan komt waarbij je, nu je het nog kan, zelf de controle neemt over hoe anderen jouw afscheid beleven? Want dat kan..

Controle over jouw afscheid

Dus.. denkend buiten de kaders van hoe het zo vaak gebeurt; wat als je weet wat jouw kant op komt en je de behoefte voelt om zelf de regie te voeren zover dat kan over jouw afscheid (en dat kan van alles zijn) – wie houdt je dan tegen?

Eerlijk? Eigenlijk niemand, al voelt dat misschien soms anders zo. Er zijn een hoop praktische zaken die je zelf kunt regelen of in elk geval in die mate kunt vastleggen of voorbereiden dat het naar jouw wensen en voorbereidingen ook gebeurt. En dat kan divers zijn. Van het aangeven welke teksten in je afscheidsdienst worden gebruikt en welke liedjes niet mogen missen, tot het zelf ontwerpen van je rouwkaart. Want ja, ook dat gebeurt en ook dat kan. Als er ooit een moment is in je leven dat je alle recht hebt om zelf de controle te voeren, is dat het wel.

Er kan heel veel

Zoals we al eerder hebben geschreven, kenmerkt bijvoorbeeld rouwpost zich veelal als een herkenbaar iets. Door het gebruik van kleuren (of het gebrek eraan eigenlijk), de manier van opzet, de illustraties of foto’s – veel rouwkaarten zijn uit duizenden te herkennen als rouwkaart. Maar ze zijn allemaal anders. En ze kunnen ook allemaal anders – er is zoveel mogelijk.

Wil je dus zelf de regie houden en wil je zaken voor je eigen overlijden hebben uitgezocht, vastgelegd en/of voorbereid – dan helpen we je daar graag bij. Omdat het mag. En omdat het kan.

Neem gerust eens contact op over je wensen (of die van een naaste) en we denken met je mee.

Share this post