3 redenen waarom een goede rouwkaart zo belangrijk is

3 redenen waarom een goede rouwkaart zo belangrijk is

Het lijkt misschien een beetje een open deur. Natuurlijk is een rouwkaart belangrijk. En natuurlijk vinden wij dat gezien het feit dat wij dagelijks werken met en aan rouwkaarten en aanverwanten. En toch delen we in dit blog 3 elementen die we het vernoemen waard vinden als het op (goede!) rouwkaarten aankomt.

  1. Alle belangrijke informatie moet gedeeld worden

Hoewel we ons als geen ander beseffen dat het verlies van een naaste omgeven is door veel emotie en vaak verdriet en pijn, horen er veel praktische zaken bij een afscheid. Dat is voor een rouwkaart of condoleancekaart niet anders.

Een rouwkaart heeft in eerste instantie een informerende, praktische functie waarin je informatie deelt over je naaste en zijn of haar afscheid. Dat informeren moet op een zo goed mogelijke manier gebeuren:

  • Alle gedeelde informatie moet juist zijn (kloppend, goed gespeld en zonder typ- of vormfouten)
  • Alle relevante informatie moet er staan (en wat je relevant vindt, kan soms per persoon/familie anders zijn!)
  • Alle informatie moet zo zijn weergegeven dat het eenvoudig en begrijpelijk is voor alle ontvangers
  • Een laatste bericht

Naast de praktische, informerende kant van een condoleancekaart, krijgt emotie ook een plaats. Of je het nu bewust beseft of niet; met het samenstellen van de rouwkaart stel je een laatste bericht over en namens je naaste samen richting een hoop mensen. Meer dan ooit wil je dan dus ook dat deze kaart een weerspiegeling is die klopt. Daarom denk je na over de opmaak/het ontwerp van de rouwkaart, over een eventuele foto of afbeelding en over de tekst(en) die je hierop deelt.

Je wilt het gevoel hebben dat de kaart en alles wat daarop staat, de persoon die je hebt verloren, eer aan doet. Dat het klopt. Dat het past. Een goede rouwkaart is dan ook op dit element een reflectie van wat je vindt dat past bij je naaste. Subtiel en eenvoudig of kleurrijk en uitbundig of alles daar tussenin. Een persoonlijk ontwerp voor je rouwkaart stelt je daartoe in staat.

  • Je eigen gevoel

Eigenlijk borduurt dit voort op het vorige punt. De wens om het goed te doen en een rouwkaart op te stellen die volgens jou/jullie de beste match is met de persoon die je bent verloren, is eigenlijk vooral voor jezelf.

Dit is namelijk een van de laatste kansen en manieren om iets (goed) te doen voor je dierbare. Een waardig afscheid nemen en een laatste groet brengen; daar hoort ook dit bij!

Onderschat dus niet hoeveel waarde een rouwkaart heeft, voor jezelf en voor de mensen die hem ontvangen en voor eeuwig verbinden aan de persoon die je moet missen.

Een rouwkaart op maat – precies zoals je het wilt

Zoveel mensen, zoveel wensen weten wij. En dat maakt ons werk ook juist zo mooi! Op onze website vind je tal van opties, maar natuurlijk werken we graag op maat en zorgen we voor de rouwkaart die past bij jullie wensen en de persoon aan wie gedacht wordt.

Voor meer informatie over de mogelijkheden van een rouwkaart ontwerp op maat; neem eens contact op!

Share this post