Hoe stel je een goede rouwkaart samen?

Hoe stel je een goede rouwkaart samen?

Het opstellen of samenstellen van een rouwkaart is voor de meeste mensen gelukkig geen dagelijkse kost. Tegelijkertijd is het wel iets dat heel belangrijk is, simpelweg omdat het enorm belangrijk is en je geen herkansingen krijgt. Naast dat ons team je graag helpt bij het opstellen van zo’n kaart, kiezen veel nabestaanden ervoor het helemaal zelf op te stellen. En dat is natuurlijk prachtig. Daarom in ons blog van vandaag de elementen voor het samenstellen van een rouwkaart.

  1. Inspiratie opdoen

Hoewel de term ‘inspiratie opdoen’ misschien wat ongepast voelt alsof we verwijzen naar een rondje over de woonboulevard, is het wel waar je vaak een goede start maakt. In de begeleiding van de uitvaartonderneming wordt vaak ook gewerkt met inspiratieboeken, simpelweg omdat dit een eerste beeld geeft van de mogelijkheden. En dat dat tegenwoordig ook online steeds meer kan, verruimt je opties.

Die inspiratie is met name gericht op het bepalen van enerzijds stijl (vormgeving, uitstraling) en anderzijds ook tekst (de kennisgeving, gedichtjes, …)

  • Welk type vormgeving spreekt me aan en/of past bij de overledene? Uitbundig versus ingetogen, kleurrijk (naar verhouding) of simpel, traditioneel of modern.
  • Wil ik met illustraties of foto werken, of wordt het een tekstuele kaart?
  • Welke papiersoort past bij de overledene?
  • Informatie bepalen

Wanneer je wat zicht hebt op wat voor type kaart je wilt, heb je vaak al een beeld van de globale indeling. Je kunt dan de vervolgstap maken door te bepalen wat er daadwerkelijk aan informatie gedeeld moet/gaat worden. Denk hierbij aan praktische informatie, de (exacte) wijze waarop familieleden of dierbaren vermeld moeten worden en eventuele sfeerteksten die je wilt toevoegen.

Wanneer je de informatie compleet hebt, heb je namelijk houvast om de kaart verder in te vullen en de indeling logisch en passend te maken.

  • Laat meerdere ogen kijken

Je wilt te allen tijde voorkomen dat een rouwkaart de deur uit gaat, om er vervolgens achter te komen dat er toch fouten of imperfecties in de kaart zijn geslopen. En hoewel we beseffen dat niet iedereen een brede sociale kring heeft om een dergelijke klus mee op te pakken, is het aan te raden om anderen te betrekken.

Een extra paar ogen zorgt ervoor dat met een frisse blik gekeken wordt en eventuele ‘blindheidspuntjes’ alsnog aan het licht komen. Laat een ander dus gerust toetsen op volgorde, logica, compleetheid en juistheid van de informatie. Maar bijvoorbeeld ook de indeling; staan zaken recht en netjes.

  • Praktisch; verzending

Een van de grote klussen bij een rouwkaart, naast het samenstellen, is het verzorgen van de lijst van ontvangers. Waar sommigen een kant-en-klare lijst hebben voor hun overlijden of er een heldere administratie is, kan het bepalen van de lijst ontvangers een hele klus zijn. En hoewel wij niet kunnen zorgen voor de lijst van mensen die een rouwkaart moeten ontvangen, kunnen we wel alles vanaf dat punt voor je uit handen nemen wanneer dat gewenst is.

Een rouwkaart op maat – precies zoals je het wilt

Zoveel mensen, zoveel wensen weten wij. En dat maakt ons werk ook juist zo mooi! Op onze website vind je tal van opties, maar natuurlijk werken we graag op maat en zorgen we voor de rouwkaart die past bij jullie wensen en de persoon aan wie gedacht wordt.

Voor meer informatie over de mogelijkheden van een rouwkaart ontwerp op maat; neem eens contact op!

Share this post