Het belang van een echt goede rouwkaart; 3 factoren

Je kunt je er vast iets bij voorstellen dat wij als geen ander de waarde en het belang van een rouwkaart onderkennen. Een GOEDE rouwkaart daarentegen is echter nog een stapje verde

Het belang van een echt goede rouwkaart; 3 factoren

Je kunt je er vast iets bij voorstellen dat wij als geen ander de waarde en het belang van een rouwkaart onderkennen. Een GOEDE rouwkaart daarentegen is echter nog een stapje verder. De drie factoren die wat ons betreft de belangrijkste drijfveren zijn om te gaan voor een GOEDE rouwkaart, delen we vandaag. En wat wij een goede rouwkaart vinden, delen we graag in een ander blog nog eens.

Vitale informatie effectief delen

Het voelt soms een beetje cru, dat juist in een tijd waarin emotie de boventoon voert en het verlies je op allerlei gedachten zet, je praktisch moet zijn. Een rouwkaart is daar een voorbeeld van omdat het in de kern met name een informerend, praktisch middel is om informatie te delen over de dierbare die je bent verloren en hoe zijn of haar afscheid zal verlopen.

En omdat je dit maar eenmaal doet, moet het goed zijn:

  • De informatie die wordt gedeeld moet correct zijn – alles wat er staat, klopt.
  • Alles wat belangrijk is, is terug te vinden. Ook dat gaat weer om praktische, benodigde informatie.
  • De informatie die je deelt moet te begrijpen zijn voor de ontvangers. Zo kan bijvoorbeeld een niet-Nederlandstalige factor extra lastig zijn.
  • Er mogen geen spel- of typfouten voorkomen

De juiste match – een goed gevoel

Deze factor laat juist de praktische kant los en gaat, eigenlijk, veel meer om de mensen die achterblijven, dan degene die je bent verloren.

Een goede rouwkaart bevat de juiste informatie, zeker. Maar is daarnaast ook een kaart waarbij je als omgeving een goed gevoel hebt. Waarvan je voelt dat het klopt en past. Bij wie degene was, waar hij of zij voor stond en wat diegene belangrijk, mooi of fijn vond.

Het is eigenlijk voor jou dat je dit ‘goed’ wilt doen. En dat gevoel is heel belangrijk.

Een laatste weerspiegeling

Hoewel we er niet graag bij stil staan, is het vaak zo dat wanneer we de periode van initiele rouw ingaan (net na het overlijden) en in de regelmodus zitten, je erg wordt ‘geleefd’ zoals dat wordt gezegd. Je bent bezig met regelen, afhandelen, praktische zaken. Wanneer een afscheid voorbij is, gaat het leven ineens door. En hoewel je als dierbaren misschien nog nadrukkelijker bezig bent met je verlies, zijn voor mensen verder weg, de dagen toch weer als vanouds.

Dat betekent dus ook dat een rouwkaart, die vaak toch wel lang bewaard wordt, een soort ‘laatste kans’ of laatste bericht is rondom de overledene. Een laatste moment om diegene een beeld, geluid en bericht te geven. Daarom vinden we het zo belangrijk dat je het gevoel hebt dat de rouwkaart de juiste is en dat het een weerspiegeling is van degene waar je afscheid van neemt.

Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom het nadenken over DE juiste tekst soms even duurt en zo lastig is. Want welke boodschap, welk sentiment, welke toon wil je zetten met je rouwkaart?

Een rouwkaart op maat voor de juiste match

Je vindt op onze website al enkele opties, maar als er iemand weet dat er altijd nog meer mogelijk is, dan zijn wij het. We helpen je graag bij de rouwkaart die past bij jou, jullie en degene waarvan je afscheid neemt.

Neem dus eens een kijkje: Rouwkaart ontwerp op maat; neem eens contact op!

Share this post