De kracht van tekst; over zeggen wat moeilijk te zeggen is

De kracht van tekst; over zeggen wat moeilijk te zeggen is

Je kunt je voorstellen dat in een werkveld als het onze, drukwerk, naast opmaak en het plaatje, tekst een essentieel onderdeel is van wat we doen. We schreven in eerdere blogs al over de kritieke onderdelen die zorgen voor bijvoorbeeld een echt goede rouwkaart. Daar hoort tekst zeker ook bij. Maar zelfs tekst kent vele kanten. Tekst kan praktisch en pragmatisch zijn. Tekst kan bijna kunstig zijn. Tekst kan prachtig vertellen wat zo moeilijk is om te zeggen. Tekst kan rechtlijnig zijn, maar ook creatief.

Daarom is het blog van vandaag bijna een ode aan de kracht van Tekst, in de breedste zin van het woord binnen ons werk.

Tekst met een doel; de pragmatiek

Veruit de meest logische en meest geziene vorm van tekst, is de tekst die een rechtlijnig, helder doel voor ogen heeft. En dat doel is dan meestal informeren. In ons werk hechten we veel waarde aan die vorm van tekst omdat we nu eenmaal een bericht te brengen hebben. De praktische uitgangspunten van een rouwkaart is om een emotionele boodschap te brengen over het verlies van iemand, met daarin een hoop praktische zaken in informerende rol. Over de uitvaart bijvoorbeeld.

In die vorm is tekst vaak zonder omhaal en gaat het vooral om helderheid, concreet zijn en bovenal juist (en daarmee bedoelen we dus ook in spelling).

Tekst met een lading

Op diezelfde rouwkaart, zie je naast de praktische informatie vaak ook de regel of set aan regels die informeren over waar het om gaat; iemand is er niet meer. En die twee zinnen zijn vaak de lastigste; op welke manier informeer je mensen over een overlijden? Haak je in op het ziekbed? Ga je vooral vanuit dankbaarheid communiceren? Wil je aandacht voor het gevoel van verlies?

Dit is vooral heel erg persoonlijk en dat zijn juist de plekken waarop je ruimte hebt voor je eigen invulling (eventueel met een handje hulp of inspiratie).

Tekst met beleving

Dit is de meest creatieve kant van tekst. Waarbij de woorden niet praktisch of concreet zijn, maar waarbij de tekst, het verhaal, het gedicht of de verwijzing in analogievorm, je tussen de regels door vertelt waar het om gaat. Waar de woorden op zichzelf niet tellen, maar het beeld dat wordt geschetst een gevoel bereikt waar het eigenlijk om gaat.

Of waar je eigen invulling telt, ook al kan dat voor iedereen anders zijn.

Tekst met warmte

Een lastige, maar eigenlijk ook bijna favoriet. We denken hierbij vooral aan de teksten waarover misschien zelfs geworsteld is bij het schrijven van een condoleance kaart. Zeker voor iemand die dichtbij genoeg staat om de juiste woorden te willen vinden. Waarbij een eenvoudig “gecondoleerd” voor je niet voldoende voelt. Waar je zoveel zou willen zeggen, maar eigenlijk zelf nog niet weet wat je voelt of denkt. Waarbij je vooral aan iemand denkt en meeleeft met hun pijn en verlies.

Die woorden, in welke vorm ze ook landen, zijn lastig maar oh zo waardevol.

We zijn je graag van dienst of bieden hulp bij je tekstuele uitdagingen (en die met vormgeving uiteraard ook). Neem gerust eens contact op!

Share this post