Rouwkaarten en naamgeving deel 2: het gebruik van symbolen
Vorige maand schreven we in ons blog over keuzes en richtlijnen in het gebruiken van namen. Wie vinden we traditioneel gesproken terug in de namen van een rouwkaart, maar ook… wat als je minder traditioneel bent of je simpelweg iemand wilt weergeven die niet uit de standaard rij van familie komt.
Het blog van vandaag richt zich meer op bijzonderheden, zoals bijvoorbeeld het willen vermelden van iemand die dichtbij de overledene stond, die zelf ook niet meer in leven is. We delen 4 veelvoorkomende situaties en de gangbare symbolen en hun betekenis.
Zij die niet meer bij ons zijn
Het gebruik van een kruis bij een naam, is in eerste instantie vaak gelieerd aan het geloof. In rouwkaarten toont een klein kruisje bij de naam dat de vermelde persoon niet meer in leven is. Zo kan het zijn dat bij het overlijden van een vader, de kinderen en partner ervoor kiezen om de tevens overleden zoon/broer, wel onderdeel te maken van de rouwkaart. Hij hoorde immers bij de familie.
Het kindje dat nog onderweg is
Een fijner beeld is het geven van een vermelding van een ongeboren kindje. Hoewel dat kindje er misschien nog niet is, kan het de familie veel steun en erkenning bieden door dat kindje wel te ‘benoemen’ in de rouwkaart. Vaak is het namelijk een sterke wens om de overledene dat nieuwe leven nog te laten leren kennen; wanneer dat niet is gelukt kan zoiets als een vermelding op de kaart, veel warmte geven.
In dit geval wordt vaak een hartje (zwart/wit/grijs maar soms ook in rood) aangeduid bij degene die in verwachting is. Andere opties die we tegenkomen is het gebruiken van een knuffelbeer of speen.
Het kindje dat er niet meer is
Het komt helaas ook voor dat in de rij van namen een overleden kindje wordt genoemd. In veel gevallen wordt er bij een overleden kindje eerder gekozen voor een aanduiding door middel van een vlinder of ster (niet zo vaak de asterisk * aangezien die ook veel wordt gebruikt voor geboortedatum).
Hier geldt hetzelfde als bij het benoemen van hen die er niet meer zijn, maar er wel bij horen. Omdat veel families het belangrijk vinden om te tonen dat het om een kindje gaat, wordt er een onderscheid gemaakt tussen het kruisje (volwassenen) en een lichter alternatief in de vorm van een ster of vlinder voor kinderen of baby’s.
Het huisdier
Voor heel veel mensen is hun huisdier enorm belangrijk (en dus ook andersom). Op rouwkaarten wordt dus met regelmaat erkenning gegeven aan (een) huisdier(en) door deze bij naam te vermelden met daarbij een pootafdruk. De honden- en kattenpoot is het meest gekozen hiervoor, maar ook andere afdrukvormen die passen bij het dier, worden gebruikt.
Hulp bij je rouwkaart
Kun je wel wat hulp gebruiken bij je rouwkaart of wil je graag zelf bepalen wat er allemaal op komt en hoe het eruit ziet?
Onze professionals staan graag voor je klaar met een handje hulp. Laat gerust eens van je horen.